vineri, 10 mai 2013

Cateva cuvinte- Brent Martindale


  As dori sa ma prezint. Numele meu este Brent Martindale si sunt membru al Clubului de Rolleri din Idaho. Am inceput sa cresc si sa zbor rolleri in mod serios in 1978. Inainte de asta am avut porumbei pe care mi i-a facut cadou fratele meu mai mare cand eram foarte tanar. Am fost implicat in cel putin opt competitii in fiecare an incepand din 1978 si am concurat in Zborul International din Nord-Vest si in toate zborurile Cupei Mondiale. Nu ma laud ca eu cunosc toate raspunsurile dar voi incerca sa imi exprim gandurile cu privire la intrebarile pe care rex le-a pus in articolul sau. 
              Intai, as dori sa incep cu intrebarea, ,,Cum sa cresti rolleri buni?”. Sincer asta este o intrebare de un milion de dolari, dar aici se ajunge. Primul lucru care va sfatuiesc sa il faceti este sa alegeti un scop precis pentru care munciti. Nu va prostiti, mergeti direct la tinta. Prea mult din timp crescatorii incearca diverse chestii amagindu-se singuri. La sfarsitul anului rezultatele sunt identice. Lasati-ma sa va adresez o intrebare la care sa va ganditi. Cine este crescatorul care va impresioneaza cel mai mult? De ce va impresioneaza? Raspunsul meu la aceasta intrebare este, ei stiu exact ce sa faca cu pasarile lor! Crescatorii care ma impresioneaza pe mine sunt aceia care au un program definit si il urmaresc strict. pot sa nu fiu de acord cu ideile lor, dar sunt de acord cu metoda lor. Al doilea lucru de o foarte mare importanta este sa inmultesti doar pasarile foarte bune pe care le ai. Aud o gramada de crescatori care spun ca ei reproduc din 10-20 de perechi pe an. Cate perechi dintre acestea sunt de buna calitate? Se potrivesc toate pasarile pe care le inmultesc in parametrii pentru care ii cresti? Daca da, atunci reprodu cati mai multi pui. Urmatoarea idee cu privire la cresterea rolerilor este de a merge in vizita si de a vedea cat mai multe kituri si de a zbura cat mai multe pasari. Acest lucru iti va da o idee clara despre ce urmaresti. Te va ajuta sa descoperi calitatile si defectele porumbeilor tai. Te va ajuta sa gasesti si pasarile care ti se potrivesc. Cand ceva nu merge proveste si alte metode si informatii. Toate aceste informatii noi te vor ajuta sa iti formezi propriul program. 
                Urmatoare intrebare era ,,Cum sa hranesc pentru a concura?”. Modul in care hranesc pentru zbor e pe cale sa inceapa cu trei saptamani inaintea competitiei si face ca porumbeii sa zboare si sa fie ascultatori. Timpul de zbor este in jur de o ora. Nu sunt ingrijorat de jocuri, doar observ zborul si disciplina foarte atent. Incep sa reduc ratia de mancare putin cate putin si observ timpii de zbor. Cu o saptamana inaintea competitiei porumbeii trebuie sa zboare 30 de minute. Pe ce coboara timpul de zbor pe ce cresc jocurile. Cu o saptamana inainte de competitie am selectata echipa de zbor. Daca am o parare sau doua care cad nu le inlocuiesc, concurez cu o echipa mai mica. Am timpul de zbor pe care il doresc si am crescut frecventa jocurilor. In timpul ultimei saptamani doar mentin pasarile acolo unde au ajuns. Daca pasarile devin prea slabe sau prea puternice actionez in consecinta. Daca vremea se schimba ajustez si pentru acest aspect. Tipul de mancare pe care il folosesc este acelasi folosit de toti. Folosesc grau pentru a face pasarile sa zboare mai sus. Folosesc mei pentru a face pasarile sa slabeasca si pentru a controla inaltimea la care zboara. Voi hrani pasarile mai slabe cu mancare de la reproducatori si pasarile care joaca foarte tare vor fi hranite tot cu aceasi mancare. Primul lucru este sa observi de ce au nevoie pasarile. Nu o fa o munca din carte, lasa pasarile sa iti spuna de ce au nevoie. 
                  Urmatoarea intrebare era, ,,Ce e un joc de calitate?”. Calitatea jocului este data de perfectiunea cu care este executat. Privit din spate porumbelul trebuie sa para foarte strans cu aripile cel putin in forma de H. Personal imi plac cand tin aripile foarte strans atingandu-se un pic intre ele. Cand pasarile joaca trebuie sa fie perfect fara nimic cre sa nu fie ne la locul lui si jocul trebuie sa fie executat rapid incat sa nu pot numara tumbele. George Mason a spus bine cum trebuie sa fie un roller campion. Rollerul campion trebuie sa fie o ,,neclaritate”, nu vezi nimic perfect totul e neclar. O alta descriere a unui joc de calitate este ca atunci cand o pasare joaca este ca un cutit care taie o bucata de hartie. Amandoua descrierile va spun despre calitatea jocului si de cat e de strans, cat este de curat si cat este de rapid. 
                    Urmatoarea intrebare era, ,,Cum sa antrenezi o echipa de tineri?’”. Antrenarea tinerilor de la inceput este descrisa detaliat in carte. Da pasarile la zbor cat mai devreme posibil. Incearca sa ai in echipa pasari cat mai apropiate de varsta si incearca sa le inalti cat mai devreme. Dupa ce au inceput sa zboare bine si frecvent incepe adevarata munca. Cand pasarile incep sa zboare 45 de minute o ora incepe sa observi cat zboara de sus si cat de repede zboara.  Crescatorul trebuie sa controleze echipa. Incepi sa modifici hrana incat pasarile sa zboare unde vrei tu. Teoria din spatele acestei declaratii este ca echipa va zbura frecvent la aceasi inaltime si cu aceasi viteza. Cand ajung la acest nivel e usor sa le evaluezi progresele. Cel care a declarat ca ,, primele trei luni de antrenament sune cele mai importante”” a fost baiat destept. Controleaza echipa cat mai curand posibil. Urmatorul lucru de facut in antrenament este sa zbori porumbeii cati poti de tare. Cu cat vor zbura mai mult cu atat vor evolua mai mult. 
                    Ultima intrebare era, ,,Cum imperechezi pentru a obtine bune performante in aer”? Trebuie sa incepi prin a reproduce pasari bune. Cel mai bun sfat pe care  vi-l pot da este sa va concentrati pe cateva pasari si pe puii lor. Doar cei mai buni din cei mai buni. Sa nu va fie frica sa imperecheati pasari care joaca lung atata timp cat pasarile se controleaza bine. Incearca sa imperechezi in functie de lungimea jocului si sa fixezi acest lucru. Secretul este sa ai pasari care se controleaza bine. Urmatorul lucru este sa cresti pasari de calitate buna. Incearca sa cresti pentru un tip bun, penaj  de calitate si constructie a corpului perfecta. Scopul principal este sa cresti pasari de calitate. 
                   Aceastea sunt raspunsurile mele la intrebarile lui Rex. Am o intrebare si eu. As dori sa stiu despre programele din crescatorii si despre obiceiurile de a curata custile. Ce folositi pentru reproducatori? Cand este sezonul de reproductie? As dori sa aflu si alte idei despre programul de reproductie. 
              

                                                                                Scris de Brent Martindale
                                                                                Tradus de Maftei Ovidiu
                                                                                       11.05.2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Large Visitor Globe